4 tips legitieme portie berekenen

Bij de verdeling van een erfenis is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen een eerlijke en legitieme portie krijgt. Hier zijn vier tips om hierbij te helpen:

  1. Maak duidelijke afspraken: Voordat de verdeling van de erfenis begint, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over hoe de verdeling zal plaatsvinden. Dit kan helpen om conflicten en onenigheid te voorkomen.
  2. Maak een inventariseerlijst: Maak een lijst van alle bezittingen die deel uitmaken van de erfenis, inclusief hun waarde. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat alle bezittingen worden opgenomen in de verdeling en dat iedereen een eerlijke portie krijgt.
  3. Overweeg het inhuren van een mediator: Als er conflicten of onenigheid zijn over hoe de erfenis moet worden verdeeld, kan het nuttig zijn om een mediator in te huren om te helpen bij het maken van afspraken. Een mediator is een onafhankelijk persoon die kan helpen om conflicten op te lossen zonder dat het nodig is om naar de rechter te stappen.
  4. Maak gebruik van wettelijke bepalingen: Als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over hoe de erfenis moet worden verdeeld, kan het nuttig zijn om gebruik te maken van wettelijke bepalingen. Bijvoorbeeld, volgens de wet in Nederland krijgen kinderen van een overleden persoon een vaste portie van de erfenis, ongeacht wat er in de laatste wil is opgenomen. Het is daarom belangrijk om te weten wat de wettelijke bepalingen zijn in jouw land voordat je begint met de verdeling van de erfenis.

Houd er rekening mee dat deze tips algemeen zijn en dat elke situatie anders kan zijn. Het is altijd het beste om professioneel advies in te winnen voordat je beslissingen maakt over de verdeling van een erfenis.