Hoe verdeel je geërfd bezit tussen broers en zussen?

Wanneer mensen overlijden, laten zij vaak bankrekeningen, beleggingsrekeningen, pensioenrekeningen, onroerend goed (huizen, huurwoningen, enz.) en andere persoonlijke bezittingen na als erfenis voor hun nabestaanden. Maar hoe verdelen twee of meer broers en zussen geërfd onroerend goed en andere bezittingen? Deze vraag heeft al talloze familieruzies veroorzaakt.

U kunt echter maatregelen nemen om te zorgen voor een billijke verdeling van het onroerend goed tussen uw kinderen wanneer u overlijdt, en uw nabestaanden kunnen maatregelen nemen om geschillen tot een minimum te beperken en iedereen te laten profiteren van de erfenis die voor hen bestemd is.

Hoe verdeel je een erfenis eerlijk?

Er is niet één goed antwoord op de vraag wat een eerlijke verdeling van een erfenis is. Elke familie-omstandigheid is anders. Maar laten we beginnen met een heel eenvoudig voorbeeld.

Stel, moeder overlijdt en wordt overleefd door haar tweelingdochters. Geen van beide dochters heeft geld geleend of op een andere manier van moeder gestolen toen zij nog leefde, en de giften waarmee moeder hen overlaadde tijdens hun leven zijn grotendeels hetzelfde geweest. Bij haar overlijden heeft moeder €200.000 op de bank staan en het ouderlijk huis dat ook €200.000 waard is.

In dit geval zou moeder kunnen denken dat het gemakkelijkste en eerlijkste nalatenschapsplan zou zijn om één dochter haar bankrekening na te laten (via een testament, een trust of gezamenlijk bezit van de rekening) en één dochter het enige bezit van de gezinswoning (via een testament, een trust, een akte van overdracht bij overlijden, of gezamenlijk bezit van de woning). Of moeder denkt dat het het beste zou zijn om elke dochter de helft van de bankrekening en de helft van het huis na te laten (opnieuw met behulp van dezelfde instrumenten voor estate planning).

Echter, zelfs eenvoudige scenario’s zoals deze kunnen leiden tot problemen. In het eerste scenario krijgt de ene dochter geld, terwijl de andere dochter het ouderlijk huis krijgt. Als ze allebei gehecht zijn aan het huis, kan de dochter die het geld krijgt van streek raken, en als de dochter die het huis erft het moet verkopen, zal ze minder ontvangen omdat de verkoop van een huis aanzienlijke verkoopkosten met zich meebrengt. In het tweede scenario kan het niet werken om beide dochters samen eigenaar van het huis te laten zijn als ze niet met elkaar kunnen opschieten of als ze het gewoon niet eens kunnen worden over wat er met het huis moet gebeuren (moeten ze er gaan wonen? Moet één van hen er gaan wonen? Moet het worden verhuurd, verkocht, etc.). U kunt zien hoe dit kan ontaarden.

Kunnen de goederen van erfgenamen worden verdeeld?

Eigendom van erfgenamen is een term die soms wordt gebruikt om te verwijzen naar onroerend goed en land dat wordt geërfd wanneer iemand overlijdt zonder een nalatenschapsplan. Omdat er geen testament, trust of akte is om te bepalen aan wie het onroerend goed moet worden verdeeld, zal het onroerend goed van de erfgenamen automatisch worden verdeeld onder en toegewezen aan de nabestaanden van de overledene volgens de staatswet.

Als de overledene bijvoorbeeld een alleenstaande man was met drie zonen, zou elk van de drie zonen een belang van een derde krijgen in het onroerend goed van hun vader. Hoewel de wetten betreffende het eigendom van erfgenamen van staat tot staat verschillen, zou in het algemeen elk van de drie zonen het recht hebben om op het land te wonen, het te bewerken en, via andere processen, de verkoop van het land af te dwingen (bekijk ons materiaal over verdelingsvorderingen voor meer informatie over de verkoop van een geërfd eigendom).

In de afgelopen eeuwen bestonden erfenissen van land over het algemeen uit werkende boerderijen met arealen, die vaak werden nagelaten aan het oudste kind dat de landbouwactiviteiten overnam, of het areaal werd gewoon verdeeld tussen de kinderen. Maar wat gebeurt er vandaag, wanneer drie zonen een derde deel van het familiehuis erven op een halve hectare van een anders ondeelbaar stuk land?

De eerste vraag met betrekking tot het eigendom van de erfgenamen is wie het eigendomsrecht op het huis heeft. Het korte antwoord is dat zij dat allemaal doen, en als de overledene nog een hypotheek had, zouden de kinderen de schuld erven en moeten blijven afbetalen. Zij zullen moeten afspreken wie de hypotheek betaalt, wie de onroerendgoedbelasting betaalt, wie de nutsvoorzieningen betaalt, enz. Het is in het belang van alle broers en zussen om te voorkomen dat het huis in beslag wordt genomen, zelfs als geen van hen van plan is in het huis te wonen of het te behouden. En als ze het niet eens kunnen worden over wat er met het huis moet gebeuren, dan kan ieder van hen een verkoop afdwingen, zelfs als de anderen niet willen verkopen.

Hoe koopt u het aandeel van een broer of zus in het onroerend goed uit?

Het uitkopen van het onroerend goed van een broer of zus kan een uitdaging zijn. Hoe meer broers en zussen of andere nabestaanden die een stuk van het onroerend goed verdelen, hoe ingewikkelder deze taak wordt, maar met een ervaren scheidingsadvocaat kan het proces meer beheersbaar maken.

Meestal is de eenvoudigste oplossing voor deze problemen de verkoop van het familiehuis en de opbrengst gelijk verdelen onder de erfgenamen. Zolang het huis niet onder water staat met schulden, zal de verkoop van het huis elke erfgenaam zijn deel van de erfenis geven en verdere ruzies voorkomen.

Wanneer er echter emotionele banden zijn met een familiehuis of -pand, willen vaak een of meer broers of zussen het huis houden.